De oren van je hond zijn uniek
Dat honden enorm goede oren hebben, is algemeen bekent. Ze horen je vaak al van heel ver aankomen. Niet voor niets dat ze goed kunnen waken.
Dat de oren enorm verschillend zijn is eveneens bekent. Zo heeft de ene viervoeter ze hangen, terwijl ze bij een ander ras voortdurend overeind staan, alsof hij alert is.
Schattig zijn hondenoren sowieso. Maar behalve dat ze zo schattig en soms zacht zijn hebben ze een functie. Je mag aannemen dat er eigenlijk drie dingen zijn die jij, als absolute hondenliefhebber, echt weten moet, namelijk:
1. Wees alert zijn op het schudden van de kop
Een gezonde hond schudt zijn kop niet zomaar en krabt zeker niet, met zijn achterpoten aan een oor. Als hij dit gaat doen, mag je dat als een belangrijk signaal zien dat er iets mis is.
Belangrijk is het dan om als eerste goed op je viervoeter te letten. Op die manier kun je achterhalen wanneer hij het doet en misschien ook waarom hij het doet.
Het kan zijn dat er iets in het oor van je beestje vast zit, maar een oor infectie kan ook de reden zijn waarom uw lieve maatje met zijn kop schudt.
Het oor van honden is sowieso erg warm van binnen en dus gevoelig voor infecties en andere problemen.
Wat je kan doen om te achterhalen wat er mis is, is om voorzichtig kijken. Doe dit heel rustig. Laat je beestje het niet toe, bel dan de dierenarts. Laat hij het wel toe, dan kan je wellicht al zelf zien wat er fout is. Lukt dat niet, dan is, als je maatje dit gedrag vertoond, een telefoontje naar de dierenarts altijd verstandig.
Ga in elk geval zelf nooit met iets scherps dokteren, maar laat het aan de professionals over. Die hebben er verstand van en jouw trouwe viervoeter zal je eeuwig dankbaar zijn als het probleem verholpen is.
2. Het trommelvlies
Het gehoorkanaal van je viervoeter is niet een recht schot. Er zit een kromming in. Je kunt met behulp van een otoscoop wel kijken (mocht je die zelf in huis hebben) en zelfs het trommelvlies zien, maar verstandig is het dus echt niet.
Zoals hier boven al staat beschreven, het bellen van een dierenarts is wijzer. Zij zijn opgeleid, want je wilt natuurlijk niet het oor van je beestje beschadigen. Laat staan dat je hem nog meer pijn wilt doen. Zeker met een oor infectie doe je er slim aan om dit door de dierenarts te laten behandelen.
Sowieso nooit iets in de gehoorgang van honden duwen, ook al denk je dat het verzachtend en misschien wel helend werkt. Dus geef je om je viervoeter, schakel de hulp in en aanvaard de medicijnen die er voorgeschreven worden. Hou je ook aan de voorschriften. Op die manier is het het snelst voorbij.
3. Hematoom
Het buitenoor kan zich vullen met vloeistof. Denk hierbij aan bloed. Doorgaans breekt
er een bloedvat tussen de kraakbeenlagen in het hondenoor. het bloed vult zich als een ballonnetje. Iets dat veel pijn en ongemak veroorzaakt. Uw dier zal mijn zijn kop gaan schudden of wellicht gaan krabben.
In de hondenoren zitten veel zenuwen. Het bloedballontje dat zich gevormd heeft zal er tegenaan drukken. Soms lukt het een dierenarts om het bloed alsnog afgevoerd te krijgen, zodat je maatje weer pijnvrij is en zal stoppen met het schudden van zijn kop, maar vaak is er een chirurgische ingreep nodig.
Conclusie
Hondenoren zijn kwetsbaar. Mede door de warmte binnenin. Ga er, als baasje, zuinig mee om en schakel, waar nodig is, een dierenarts in. Hij of zij weet wat ze doen moeten en hoe ze jouw makkertje weer het snelst op de poten hebben.
Schrijven ze medicijnen voor, dit kunnen pillen, maar ook zalfjes zijn, gebruik dat dan zoals gezegd is dat je ze moet gebruiken.
Wil je hond de pillen niet zomaar slikken, dan is het altijd mogelijk om er een stukje wordt omheen te doen. Wedden dat de pillen dan ingeslikt worden.
Voorop staat in elk geval dat jouw makkertje goed in de gaten houden, voor een korte tijd, al veel informatie op kan leveren, waar de dierenarts en eventueel jezelf, al veel mee kan.