Bescherm uw hond tegen de zon!
Heeft u vaak het idee dat uw hond last heeft van de zon? Vraagt u zich wel eens af of zij ook kunnen verbranden in de zon? Ik ga jou hier wat meer over vertellen.
Jouw trouwe viervoeter is net als mensen gevoelig voor de zon en kan dus ook verbranden. De vacht alleen is niet voldoende om de huid te beschermen en ook zij kunnen dus net als mensen pijnlijke brandwonden oplopen. Daarom is het van belang dat wij hen zo goed mogelijk proberen te beschermen. Als wij worden blootgesteld aan zonlicht, zal onze huid rood worden. Dat zijn de eerste tekenen van verbranding. Als je nog langer aan het zonnen bent kan de huid blaren gaan vormen en wordt het huidweefsel beschadigd. Dit is dus ook precies wat er gebeurt bij honden. Bij hen kan de huid ook rood worden en gaan ontsteken. Daarom is het ook belangrijk dat je jouw lieve vriend beschermd met een crème.
Veel mensen smeren hen vaak in met zonnebrandcrème die geschikt is voor mensen. Dat mag je dus echt nooit doen! In de zonnebrandcrème die geschikt is voor mensen zitten namelijk stoffen die erg giftig kunnen zijn voor de hond. Ingrediënten zoals siliconen of para-aminobenzoëzuur zijn bijzonder schadelijk. Ook kleurstoffen, conserveringsmiddelen en parfums kunnen vaak tot allergieën leiden. Daarom hebben zij behoefte aan een “eigen zonnecrème” die vrij is van die schadelijke stoffen.
Maar welke zonnebrand is dan wel geschikt? Als u op zoek gaat moet er extra aandacht besteed worden aan de ingrediënten van de crème.
Dit zijn ingrediënten die niet in de crème mogen zitten:
– Cinnamaten (cinoxate, ethylhexyl, Octyl & p-methoxycinnamate)
– PABA esters (Padimate-O, Octyl Dimethyl PABA
– Salicylates (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate)
– Propyleen Glycol
– Zink oxide
Zink is één van de belangrijkste mineralen voor de huid en heeft een grote invloed bij de aanmaak van nieuwe cellen. Echter als zink oxide via de bek wordt ingenomen door oplikken van bepaalde producten kan dit milde tot ernstige bijwerkingen teweegbrengen. Bij inname kan zink oxide dus giftig zijn voor uw huisdier. Voorbeelden van bijwerkingen: bloedarmoede, misselijkheid, hoesten, irritatie van bek, slokdarm of maag maar ook koorts, braken en diarree.
Daarnaast moet het bescherming bieden tegen UV-straling en moet het een hoge beschermingsfactor hebben. Ook is het goed er rekening mee te houden als hij/zij graag zwemt dat de crème ook waterproof is.
Maar welke honden lopen nu eigenlijk de meeste risico’s? Dat zijn vooral diegene met weinig haar en een witte vacht. Dat de huid verbrand komt dan ook het meeste voor op de neus, oorschelpen, buik en de liezen. Ondanks deze honden het meeste risico lopen is het natuurlijk niet zo dat je honden met een andere kleur en langer haar niet hoeft in te smeren. Ook zij hebben kans op verbranding door het zonlicht en hebben dus ook de crème nodig.
Als je wilt weten welke sterkte je koopt van de creme kun je kijken naar de SPF waarden. SPF staat voor Sun Protection Factor. Deze factor bepaald de mate en effectiviteit van bescherming tegen zonnebrand. De SPF zegt dus niks over tijdsduur of blootstelling aan zonlicht. Er wordt aangenomen dat het vermogen van bescherming van een crème maximaal 2 uur aanhoudt. Het is daarom aan te bevelen om regelmatig zonnebrandcrème aan te brengen. De mate van bescherming hangt af van de SPF waarden. Producten met een lage of matige bescherming hebben een SPF van 6-10 en 15-25. SPF 30-50 geeft een hoge bescherming en SPF 50+ een zeer hoge bescherming.