De uiterlijke verzorging van uw hond doet u thuis!

Uiterlijke verzorging van een hond.

Als je een huisdier hebt, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Zowel qua voeding, inentingen, voldoende beweging als uiterlijke verzorging van het dier. Het is natuurlijk mogelijk om naar een trimsalon te gaan, maar ook thuis kun je al veel doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verzorging van de vacht, gebitsverzorging en verzorging van de poten.

Waar op letten bij de verzorging van de vacht.

Het is belangrijk de vacht van de hond goed te verzorgen. Hierdoor heeft het dier minder last van klitten wat bijdraagt aan het welzijn van het dier, het bespaart trimkosten en is goed voor de relatie baas-hond. Wordt de vacht te weinig gekamd dan kunnen er allemaal klitten in de vacht ontstaan en zelfs gaan vervilten. Hierdoor krijgt het dier erg veel jeuk. En tijdens het verzorgen van de vacht kan er gelijk gecontroleerd worden op teken of eventuele huidaandoeningen.
Er zijn verschillende soorten vachten, de verzorging hiervan is afhankelijk van het soort vacht.
– Honden met een halflange vacht zoals bijvoorbeeld een Golden Retriever of Ierse Setter : eens per week goed borstelen.
– Honden met een langharige vacht zoals bijvoorbeeld een Yorkshire Terriër of Maltezer : dagelijks kammen en borstelen met een slicker of poetsborstel en met een kam met wijde tanden.
– Honden met een krullende vacht zoals bijvoorbeeld een Poedel of Kerry Bleu Terriër: dagelijks kammen en regelmatig trimmen van de vacht.
– Honden met een ruwe, draadachtige vacht zoals bijvoorbeeld een Schnauzer of Teckel : borstelen met een rubberen borstel en poetsborstel en regelmatig de vacht laten trimmen.
– Honden met een kortharige vacht zoals bijvoorbeeld een Dalmatiër of Boxer: met een rubber borstel kammen of vacht met een vochtige doek afnemen.Let er op dat je de juiste kammen en borstels gebruikt voor de vacht. Door gebruik van verkeerde kammen en borstels kan de vacht beschadigd worden en gaat dan juist makkelijker klitten.
Als je de vacht wilt wassen gebruik dan alleen hondenshampoo en gebruik het niet te vaak.Verzorging van het gebit.
Het is heel belangrijk om het gebit te verzorgen. Begin hier al mee zodra de pup in huis komt. Hierdoor kun je een hoop problemen voorkomen. Vaak kom je er pas in een later stadium achter dat het dier problemenook u honden gebit verzorgt u thuis heeft aan het gebit. Hierdoor kunnen tanden en kiezen uitvallen en ernstige tandvleesontsteking ontstaan. Het is niet alleen pijnlijk, maar de bacteriën kunnen ook het hart, lever en de nieren beschadigen. Het is dus van belang om tandplak te verwijderen om tandsteen te voorkomen. Hierdoor kan er een tandvlees/kaakontsteking ontstaan.Symptomen van een tandvlees/kaakontsteking?
– Het tandvlees is rood en kan wat gezwollen zijn.
– Het tandvlees bloed snel en gemakkelijk.
– Sterk ruikende en slechte adem.
– Er zit bruine aanslag op tanden en/of kiezen.
– Het dier heeft veel last van te veel aan speeksel.
– Er kunnen tanden-kiezen loszitten.
– Het dier kauwt éénzijdig.

Het verzorgen van het gebit.
– Poets het hondengebit 2-3x per week met speciale tandenborstels en tandpasta.
– Er is speciaal voer om de vorming van tandplak te voorkomen.
– Er zijn speciale speeltjes die het gebit van het dier onderhoudt.
– Er zijn kauw strips met een enzymatische werking die de vorming van tandplak tegen gaan.
– Er zijn voedingssupplementen die aan het drinkwater of de voeding toegevoegd kunnen worden.

Verzorging van de voetzolen.

Doordat er veel gelopen wordt op de voetzolen, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Controleer de kussens en de tenen van het dier. Zorg ervoor dat er tussen de tenen geen takjes, steentjes of dergelijke zit en houd de nagels kort. Knip de haren tussen de kussens bij zodat deze niet te lang worden. Honden die veel buiten zijn hebben een grote kans op broze nagels en kleine scheurtjes in de kussentjes. Zeker in de winter kunnen de kussentjes hierdoor erg droog worden. Om de voetkussentjes weer zachter te maken kun je de kussens insmeren met vaseline. Maar doe dit niet te vaak omdat de kussens dan te week kunnen worden en kunnen dan niet genoeg bescherming bieden.
Als de poten na het lopen erg nat zijn is het aan te raden om de poten met een doek af te drogen omdat het moeilijk uit zichzelf goed opdroogt en zo de huid kan gaan irriteren.Naast al deze verzorgingstips is het belangrijk dat het dier voldoende beweging krijgt. Dit kan op verschillende manieren zoals spelletjes te doen bijvoorbeeld met een bal of frisbee, hard te lopen (bij voorkeur op een onverharde weg) of te fietsen met de hond aan de riem. Ga niet te hard met de fiets, houd een draf tempo aan.Controleer regelmatig de ogen en oren van het dier. Deze kun je reinigen met een doekje met lauw water.
 Naar boven
Let op! Als u iets niet vertrouwd raden wij u altijd aan om naar de dierenarts te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *