10 tips om je hond deze zomer koel te houden

De zomer is in volle gang… De temperaturen stijgen, het wordt steeds warmer, het is terrasjesweer. Werkelijk genieten dus. Maar terwijl wij, de mensen, het geluk hebben om minder kleren te dragen, moeten wij ook manieren vinden om onze trouwe viervoeters koel te houden!

Tip 1: Vermijd zware inspanningen
Terwijl dagelijkse wandelingen een goede gezonde gewoonte is, kan het toch beter zijn om het over te slaan tijdens een hittegolf. Maar als jouw hond werkelijk niet zonder kan, wandel dan vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. Dit is zowel comfortabeler voor jou als voor jouw hond. Hou je hond ook telkens goed in de gaten. Begint hij extreem te hijgen? Zijn de ogen bleker geworden? Aarzel dan niet om afkoeling te zoeken. Een zwembadje kan ook steeds wonderen doen!

Tip 2: Draag zorg voor hun vacht
Uiterlijke verzorging is zeer belangrijk voor de gezondheid van je hond. In de zomer kan dit hen zeker koel houden. Het uitkammen van pluisjes kan echter het verschil maken. Honden die regelmatig geknipt moeten worden, zoals poedels, kunnen hier baat bij hebben.

Maar geloof het of niet, honden met bont moeten niet geschoren worden. Denk maar aan rassen met lange dikke jassen, evenals kortere. Hun bont is eigenlijk ontworpen om warmte tegen te houden en hen te beschermen tegen zonnebrand. Als je niet zeker bent of je jouw hond een kappersbeurt moet geven, raadpleeg dan zeker jouw dierenarts.

Tip 3: Laat ze plonsen 
Heb je geen zwembad? Geen probleem! Als je hond van water houdt, kun je ook gewoon een kinderbadje vullen met water. Plaats het badje in de schaduw en laat je hond rollebollen in het water. Een natte handdoek in het gras is het ideale alternatief.

Heb je geen tuin? Dan kun je ook altijd een badje laten lopen waar uw hond lekker kan genieten van een beetje verfrissing.

Tip 4: Zorg voor een briesje
Heb je een airco? Ideaal. Zo kan jouw hond zalig genieten van de koelte in het huis. Als dat niet het geval is, kun je ook altijd een ventilator installeren. Plaats het dichtbij die ene favoriete ligplaats van jouw hond en laat die koude briesjes maar komen!

Tip 5: Wees creatief met je vriezer
Wikkel een ijszak in een dekentje, misschien wel het favoriete dekentje van jouw hond en laat je hond ermee knuffelen tijdens zijn of haar slaapmomentjes. Of je kan ook gewoonweg een paar knuffels in de ijskast steken zodat die ook een beetje koelte kunnen bieden.

Een andere verfrissende optie is een hondensnoepje vullen met pindakaas of kokosolie en dit eventjes te laten vriezen in de ijskast. Daarna kan jouw hond een tijdje smullen van die koele snack.

Tip 6: Zorg voor koele rustplaatsen
Zorg ervoor dat jouw hond toegang heeft tot koele rustplaatsen. Tegelvloeren, de keldervloer, of zelfs de badkuip zijn de ideale plaatsen waar je hond eventjes kan “chillen”.

U kunt ook altijd een speciale koelmat aankopen zodat jouw hond alsnog kan relaxen in de warmte.

Tip 7: Houd ze gehydrateerd!
Controleer voldoende of jouw hond nog fris water heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat ze kunnen hydrateren! Je kan ook altijd ijsblokjes toevoegen aan het water. Maak je geen zorgen, ondanks een gerucht die een paar jaar geleden is verspreid, kan dit absoluut geen kwaad.

Heeft jouw hond last van de zonnesteek? Koel je hond dan af met lauw water (niet koud) om schokken te voorkomen.

Drinkt je hond graag van een fonteintje? Een kraan? Sta dit toe, zo lang het maar druppeltjes water is!

Tip 8: Laat je hond thuis
Op een warme dag boodschappen doen? Laat je hond liever thuis. Je zou misschien denken dat jouw hond van dit uitje geniet. Maar van zodra jouw hond alleen achterblijft in de auto, kan dit erg ongemakkelijk en vooral levensgevaarlijk zijn!

Denk eraan: als je zelf niet in de auto kunt blijven zonder airconditioning, dan kan jouw hond dat ook niet. Neem geen risico’s, laat je hond thuis, waar hij comfortabel en veilig is.

Tip 9: Bereid jezelf voor als je toch een autoritje maaktLet extra op je hond in de zomer
Als je dan toch van plan bent een autoritje te maken met je hond naar plaatsen zoals de dierenwinkel, een hond-vriendelijke waterplek, de dierenarts… Zorg er dan voor dat uw auto al fris is. Laat de airco enkele minuutjes op voorhand draaien. Breng water mee in een fles, samen met een kommetje. Op die manier kan jouw hond drinken wanneer hij of zij dorst heeft.

Tip 10: Let op je hond
Onze trouwe viervoeters kunnen ons niet vertellen wanneer ze het te warm hebben… Het is dus aan ons om de tekens te zoeken! Als je ervoor kiest om naar buiten te gaan voor een wandeling, blijf dan dicht bij huis en sloof je hond niet uit.

Zeer speelse pups hebben het soms niet door dat ze het te warm hebben tot het te laat is. Let dus vooral op kortschedelige pups of honden met een korte neus zoals Boxers, Pugs, Bulldogs…

Je kent je hond het best, het is aan jou om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *