Waarom blaft mijn hond als hij iets wil?

Honden blaffen. Of je dit nou vervelend vind of niet, honden zullen altijd blijven blaffen. Maar waarom blaffen honden? Wat wil een hond als hij blaft?
Wanneer een hond dit doen is dan is dit een vocale uitdrukking van emotie. Net als met mensen, drukken honden hun emoties uit. Dit geblaf wat honden maken is zelfbelonend gedrag. Op het moment dat je besluit ze te straffen dan is dit eigenlijk een vorm van aandacht. Bij het zelfbelonend gedrag helpt het niet om je huisdier te negeren. Wel kan de blaf van het huisdier aangeleerd zijn. Op het moment dat jouw huisdier buiten is, en weer neer binnen wilt gaan, geeft het geluid aan dat hij naar binnen wilt.

Begrijpen

Het is verkeerd om dan ook jouw huisdier te bestraffen wanneer hij geblaffd heeft. Dit komt omdat er verschillende redenen zijn voor een blaf. De reden waarom jouw huisdier blaft kan ook verschillende oorzaken hebben.

De reden voor de blaf is omdat jouw huisdier emotie heeft. Deze emotie kan net zoals bij mensen beheerst worden. Het kan voorkomen dat jouw huisdier wat meer opgefokt is dan andere soortgenoten en dat hierdoor er meer blaf voorkomt. Het dier blaft op het moment dat hij zijn emotie wilt uiten. Schreeuwen naar je dier helpt dan ook zeker niet. Op het moment dat het dier blaft, en jij besluit om hierop te reageren, dan krijgt het dier juist de aandacht die hij of zij graag wil hebben.

Een goed voorbeeld van emotie bij jouw dier is een blaf naar een ander dier. Wat veel mensen doen is dit gedrag bestraffen. Maar door jouw dier weg te trekken kan dit het andere dieren bang maken. Als jouw dier dan ook veel blaft of uitvalt zijn er een paar dingen die je kunt doen. Loop bijvoorbeeld de andere kant op. Ook kun je het dier laten kalmeren door middel van een kalmerend signaal. Draai jouw rug en doe een stap in de andere richting. Wanneer dit niet voldoende is kan het handig zijn om een handsignaal te geven waarbij je je hand houd voor de kop van het dier.

Een verschil tussen een blaf

Een dier blaft dus als hij iets wilt. Echter zijn er verschillen tussen elke blaf.
De waf is een normale blaf, de woef een wat zwaardere blaf. Ook heb je nog de wéf. Deze hoge blaf kan een bepaalde, bijzondere, emotie uitdrukken.

Bij het waf waf waf geluid is er sprake van een normale blaf. Dit word gedaan om te kijken wat de reactie is van een ander. Deze vorm van een blaf word ook wel gedaan om aandacht te vragen. Wanneer de eigenaar druk bezig is met iets, en het dier graag aandacht wilt, dan kan een blaf geluid maken. En doordat je als eigenaar hierop blijft reageren, door op te staan en/of het dier te aaien, blijft hij geluid maken. Leer je dier om alleen te zijn en dan zal hij vanzelf minder aandacht van jou vragen.

Een andere reden voor een blaf is als alarm/verdediging. Deze blaf is vrij luid en ook vrij hoog. Bij een verdedigende situatie zal deze blaf eentonig zijn en hoog. Ook kunnen grommende geluid tijdens deze situatie goed voorkomen. Deze blaf komt dan ook vaak voor. De reden hiervoor is dat hij angst heeft. Door op te komen voor je dier en zelf de verantwoording zal hij jou meer vertrouwen en dus ook minder snel een blaf geluid maken in een bedreigende situatie. Ook kan het helpen om zelf tussen jouw en het andere dier te gaan staan.

Tot slot is er ook nog de opgewonden manier van een blaf maken. Deze blaf heeft een erg hoge toon en is dan ook een wef geluid. Na het maken van dit geluid kan het dier snel gaan springen, rennen en gaan draaien. Dit geeft dan ook aan dat jouw dier opgewonden is. Wanneer het dier eindelijk weer naar buiten word gelaten kan hij dan ook erg opgewonden zijn en erg blij zijn. Deze blaf is dan ook een gevolg hiervan. Maar ook bij het voeden kan jouw dier dit geluid zeker maken. Hij is dan ook heel blij dat hij wat te eten krijgt. Probeer niet te hard te reageren op je dier wanneer hij een blaf geluid maakt. Kalmeer jezelf en het dier door rustig te blijven. Zeker bij jonge dieren , die weinig zelfbeheersing hebben, is het erg belangrijk om goed rustig te blijven. Ook tijdens het uitlaten van het dier kan zo’n wef geluid voorkomen. Trek niet de riem te hard aan, dit zal alleen maar vervelend voor hem zijn.

De angst blaf is erg hysterisch en heeft dan ook iets van huilen weg. Straf je dier nooit hiervoor. Blijf kalm en leer hem rustig te blijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *