Hoe kan ik zelf een teek bij mijn hond verwijderen?

Teken verwijderen

Bij elk huisdier kan een teek voorkomen. Teken verwijderen bij een hond is dan ook niet erg lastig. Wel is het belangrijk om deze snel weg te halen. Je kunt ervoor kiezen om zelf de teek weg te halen bij de hond. Hoe je dit veilig en snel doet vertellen wij je in ons stappenplan. Wanneer je het toch niet liever zelf aan durft kun je er ook voor kiezen om naar je dierenarts te gaan. Deze dierenarts kan de teek dan ook verwijderen. Voor welke optie je ook kiest, het is belangrijk de teek snel te verwijderen zodat deze zich niet in het lichaam van de hond kan verspreiden. Bij het verwijderen van de teek kan het handig zijn om een vriend of familie lid jou te laten helpen. Het is belangrijk dat de huid namelijk goed strak word weggehouden van de teek, zodat deze goed verwijderd kan worden. Uiteraard kun je het ook in je eentje doen, maar vaak is het beter als 2 handen de haren uit elkaar houden.

Zo verwijder je zelf teken bij je huisdier (in 7-stappen)

Teken verwijderen is belangrijk om zo snel als mogelijk te doen. Door dit te doen voorkom je gevaarlijke aandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Het verwijderen is dan ook zeer eenvoudig. Teken verwijder je met een tekenpincet. Belangrijk is het om echt de tekenpincet te gebruiken en niet de teek te verwijderen met je eigen handen of met een normale pincet. Er is echt een tekenpincet nodig om de teek goed te kunnen verwijderen.

  • Stap 1; Kies voor een goede tekenpincet. Wanneer je deze (nog) niet hebt kun je deze aanschaffen in de winkel, en anders ook bij de dieren arts.
  • Stap 2; Verdoof nooit de teek met alcohol. Wat er dan gebeurt is dat de teek gaat braken en zijn maaginhoud terecht komt in de huid van jouw huisdier. Kies er alleen voor om de pincet met alcohol te verdoven om het te desinfecteren.
  • Stap 3; Lokaliseer de teek op de huid van jouw dier. Wanneer je de teek hebt gevonden kun je dan met de pincet goed vast pakken. De pincet moet je zo dicht mogelijk bij de huid van jouw dier vastpakken. Op het moment dat je de teek van te ver vastpakt kan het voorkomen dat de kop van de teek blijft zitten. Dit is iets wat je natuurlijk niet wilt hebben, want dan is het nog lastiger om de teek uit het lichaam te krijgen van jouw dier.
  • Stap 4; Draai met de pincet totdat de teek loskomt. Houd de teek dus goed vast en draai hem rondom. Welke kant je opdraait maakt hierbij echt niet uit.
  • Stap 5; Voordat je de teek weggooit is het belangrijk te controleren of de kop is verwijderd. Wanneer deze er nog niet af is, moet deze natuurlijk alsnog verwijderd worden uit de huid van jouw dier.
  • Stap 6; Op het moment dat de kop is blijven zitten moet deze eruit zweren. Hierdoor kan er wel een bult ontstaan op jouw dier maar deze bult verdwijnt vanzelf. Helemaal niks om zorgen over te maken.
  • Stap 7; De teek is er nu volledig met kop en al uit. Mocht jouw dier nog ziek worden dan kun je het beste direct een dierenarts raadplegen voor advies en voor meer informatie. Elk dier is dan ook weer anders en heeft een andere behandeling nodig.

    Honden lopen op allerlei plaatsen risico's om teken op te lopen

Extra tips

Om er voor te zorgen dat het verwijderen van de teek helemaal goed verloopt hebben wij nog een paar tips. Ten eerste is het belangrijk dat de teek altijd goed zichtbaar is voordat je de teek eruit haalt. Zorg er voor dat de haren rondom de teek goed uit elkaar worden gehouden. Ook tijdens het verwijderen van de teek moeten de haren goud uit elkaar blijven.
Ten tweede is het belangrijk dat de pincet goed onder de huid van de teek word geplaatst. De speciale pincet moet echt onderaan de teek geplaatst worden, anders kan het verwijderen van de teek niet goed gaan.
Ten derde is het belangrijk om echt een draaiende beweging te maken om de teek uit het lichaam te halen. De beweging moet dus niet omhoog zijn, maar echt goed draaiend zodat de teek er volledig uitkomt. Wanneer de teek er niet goed uitkomt kan dit dus schadelijk zijn voor het dier aangezien de teek dan alsnog in het lichaam van het dier terecht kan komen. Soms kan het voorkomen dat het verwijderen van de teek niet goed gaat doordat de hoofd bijvoorbeeld in het lichaam blijft zitten, of doordat een deel van de teek breekt. Laat je hier niet door afleiden. Belangrijk is het om het gewoon nog een keer te proberen. Draai weer de teek goed en zorg ervoor dat deze er helemaal uit komt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *