Hoe kies je de hond die het best bij jou past?

Honden in alle maten en gewichten

Wanneer je beslist om een hond in huis te nemen, moet je eerst goed voor jezelf bepalen waarom je voor dit dier kiest. Wil je je veiliger voelen in huis, dan is het belangrijk dat je hond goed kan waken en er niet als een bang konijn vandoor gaat wanneer hij/zij iets hoort. Heb je het liefst wat extra gezelschap en leven in huis, dan kun je best ook niet opteren voor een dier dat het gewoon is om zelfstandig en alleen te zijn.

Wanneer je dit voor jezelf hebt bepaald, kun je beginnen op zoek te gaan naar welke hondenrassen voor jou in aanmerking komen. Er bestaan zo’n 500 verschillende soorten honden. Om het ras te vinden dat het meest overeenkomt met jouw behoeften, kan je best het internet raadplegen. Hierop vind je tal van gratis testen die je kunt doen om te weten te komen welke viervoeter het best bij jou matcht. Deze testen zijn zo opgebouwd dat ze niet alleen rekening houden met jouw voorkeuren maar ook met het karakter van jezelf, de tijd die je wilt besteden aan het verzorgen en uitlaten van je hond, de ruimte die het dier ter beschikking heeft om te rennen, enz. Factoren zoals kinderen, vriendelijk zijn ten opzichte van andere dieren of mensen en de moeilijkheidsgraad om je viervoeter iets nieuws aan te leren, spelen ook hier een belangrijke rol. Eenmaal het ras gevonden, zijn er nog allerlei variaties mogelijk.

Jonge puppy of volwassen dier?

Een belangrijke tweede afweging die je voor jezelf moet maken, is of je een puppy in huis haalt of een volwassen dier. Puppy’s zijn heel schattig en veroveren meteen je hart met hun snoezige blikken, maar net als bij kinderen moet je er ook veel tijd voor kunnen vrijmaken. Ze zijn volkomen onervaren over het leven in huis en het is dan ook aan jou als baasje om hen te leren waar ze moeten plassen, dat ze niet alles mogen opeten wat ze zien, enz. Wees je ervan bewust dat je waarschijnlijk de eerste weken door je schattige haarbol nauwelijks een oog kunt dichtdoen. Kabels en sokken zijn niet meer veilig voor kleine hondjes met scherpe tandjes die niets liever willen dan op onderzoek uitgaan. Plasjes op de meest vervelende plaatsen zoals je lievelingstapijt, je bed, je schoen,… Het zal niet bij een éénmalige misser blijven. Wees je hiervan dus goed bewust vooraleer je op zoek gaat naar zo’n kleintje.

Een volwassen exemplaar zal dergelijke fouten niet meer maken. Afhankelijk van je budget zijn er echter verschillende mogelijkheden. Wanneer je het liefst een bepaald ras hebt, is het best dat je op zoek gaat naar een betrouwbare kweker met al enig ervaring op het vlak van honden. Door jarenlang fokken zijn deze dieren meestal onderhevig aan allerlei kwaaltjes en wanneer je veel geld spendeert aan een dier dat na één

Kiest u voor een volwassenhond of pup?

jaar al mank loopt, is dat erg jammer. Daarnaast kan je ook eens langsgaan bij een dierenasiel. Vaak zijn ook hier veel mooie exemplaren te vinden, maar ook hier is het belangrijk dat je goed beseft dat dergelijke dieren al een beetje geschiedenis achter de rug hebben. In de meeste gevallen zijn het prima dieren, maar het kan altijd dat er wel ééntje tussen zit die in zijn/haar leven is mishandeld of verwaarloosd. Dergelijke beestjes hebben veel aandacht, liefde en geduld nodig en zijn minder geschikt voor een huishouden met kinderen.

Maar ze zien er allemaal zo leuk uit!

Wanneer je dan hebt besloten om naar jouw verkoper van keuze te gaan, zijn er meestal meerdere dieren om uit te kiezen. Bij een fokker zullen al die puppy’s je met blinkende, verlangende oogjes aankijken zodat het voor jou extra moeilijk is om te kiezen. Hou hierbij ook eventueel rekening met het advies van de hondenkweker zelf. Zij weten meestal goed in te schatten welk karakter een bepaald dier heeft en of dit past bij dat van jou als baasje. Bij een volwassen dier is het iets makkelijker om een keuze te maken. Deze dieren weten van nature al of ze een persoon graag hebben of niet en bijgevolg kun je door even tijd met hem/haar te spenderen al snel beslissen of jullie bij elkaar passen.

Heb je uiteindelijk gekozen, geniet dan van jouw nieuwste familielid. Met een beetje liefde en verzorging van jouw kant, krijg je er aan levenslange vriend bij die altijd voor jou zal klaarstaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *