Trimsalon of zelf mijn honden scheren

Dit is een vraag die moeilijk voor iedereen te beantwoorden is. Een hondentrimster is natuurlijk de specialist als het gaat om een hond mooi te trimmen. Maar met goed gereedschap zoals een goede professionele hondentondeuse een paar goede borstels en scharen en gewoon de durf om te doen kom je een al heel eind.

Voordelen van een trimsalon

 • Een trimster heeft een opleiding gevolgd en als het goed is veel ervaring met specifieke ras eigenschappen.
 • Bij een trimsalon is alles er op gericht om een hond goed en veilig te kunnen trimmen
 • Een Trimsalon heeft meestal de beschikking over het juiste greedschap welke geschikt is voor de specifieke vacht

Nadelen van een trimsalon

 • Een trimbeurt voor een hond is vele malen duurdere dan voor ons mensen
 • Een trimsalon kan beangstigend zijn voor je hond, een vreemde situatie en ze zitten de hele tijd aan hem te plukken
 • De trimster is vaak niet heel erg bekend met jou hond, maar andersom is de hond ook niet gewend aan de trimster
 • Je moet er met regelmaat naar toe en dat kost tijd.

Zelf je hond scheren en trimmen

Op internet zijn legio filmpjes en info te vinden die haarfijn uitleggen hoe je het beste je hond kunt trimmen, wat je allemaal nodig hebt en waar je aan moet denken. Met een beetje lef en goede voorbereiding kun je het prima zelf.

Voordelen van zelf je hond scheren

 • Je kunt het doen waar en wanneer je wilt en bent niet afhankelijk van anderen en je kunt er uitgebreid de tijd voor nemen.
 • De hond zal minder angstig zijn omdat hij in een vertrouwde omgeving is samen met zijn baasje
 • Je weet zelf het beste wat je wel en niet mooi vind. Je kunt je dus houden aan de ras-eigenschappen, maar ook gewoon lekker kort scheren.

Nadelen van zelf je hond scheren

 • De startinvestering in materiaal en gereedschap is aardig hoog. Maar aan de andere kant is dit met 3 a 4 trimbeurten wel weer terug verdiend.
 • Je hebt een berg rotzooi in huis. Veel haren en een natte bende van het wassen.
 • Zeker in het begin zal je nog wel eens fouten maken waardoor de hond er net iets minder fraai uit ziet. (ook honden kunnen zich schamen)
 • Naast het scheren zul je ook zelf onderhoud moeten plegen aan de hondentondeuse, je moet wel goed weten wat je doet.

Je bent er uit en je wilt zelf gaan scheren, wat heb je dan nodig?

Om goed voor de dag te komen heb je onderstaande producten nodig. Wij bestellen de meeste producten bij Macrovet.nl een toffe club met goede spullen en een top service. Voor het gemak heb ik de producten klikbaar gemaakt.

Een professionele hondentondeuse is wel een must. Bezuinig niet op een tondeuse. Vanaf ongeveer 150 euro heb je al een prima apparaat waarvan je de scheerkoppen kunt verwisselen voor andere exeplaren welke beter zijn voor de vacht van je hond.

Verschillende grove en fijne Hondenborstels zijn een must om de vachten voor en na het wassen en voor de trimbeurt goed door te kammen. Hoe beter een vacht gekamt is hoe makkelijker het scheren zal gaan. Daarnaast zijn een goede grove en fijne hondenkam zeker onmisbaar.

Soms is een tondeuse niet altijd even handig. Een goede simpele trimschaar is dan handig om er bij te hebben. Dat hoeft geen hele dure te zijn. Een simpel trimschaartje met bij voorkeur stompe punten is prima.

Het is verstandig om voor het scheren je hond goed te wassen met een goede hondenshampoo en na het scheren ook weer te wassen en te föhnen. Gebruik speciale hondenshampoo en conditioner en geen mensenshampoo omdat daar vaak allerlei stofjes in zitten die niet goed zijn voor de huid en vacht van je hond.

Onderhoud middelen voor je tondeuse zijn beslist onmisbaar. Bij Macrovet kunnen ze je precies vertellen wat je nodig hebt. Ook hebben ze op de website enorm veel informatie over scheermachine onderhoud.

Om het scheren van je hond een niet al te zware klus te maken is scheren op hoogte wel een must. Je kunt dit prima op de werkbank of keukentafel doen. Maar er zijn ook speciale trimtafels te koop die het een stuk aangenamer maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *