Een gezond gebit is heel belangrijk voor een hond

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je de wat minder frisse adem bij je geliefde huishond ruikt. Je denkt niet gelijk aan gebitsproblemen. Toch is een gezond gebit en tandvlees erg belangrijk. Een hond heeft net als ons het gebit echt nodig. Het is een essentieel onderdeel van heel het spijsverteringsproces. Een goede verzorging van het gebit en de tandheelkundige zorg bij de dierenarts zijn daarom geen overbodige luxe voor je huisvriend.

Begin van jongs af aan al te oefenen met het kijken in de mond van je puppy

Er is maar een manier om erachter te komen hoe het gesteld is met het gebit van je hond. Dat is namelijk door regelmatig in de mond van het dier te kijken. Alleen is dat af en toe nog een hele kunst om dat je huisvriend dat niet zomaar toe laat. Eigenlijk moet je daar al mee van jongs af aan beginnen. Door dit regelmatig te oefenen bij je puppy, zal dit op volwassen leeftijd ook gemakkelijker gaan. Bovendien gaat het dan bij de dierenarts waarschijnlijk ook een stuk beter. Je hondje is er al een beetje aan gewend en op die manier zal gebitscontrole bij de dierenarts ook minder stress geven.

Waar moet je het gebit op controleren?hondentanden

Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten als het gaat om de mondgezondheid van honden. Het is van belang dat je regelmatig in de mond kijkt. Hierdoor merk je ook gelijk als er zich tand of tandvleesproblemen voordoen en je kunt dan ook snel actie ondernemen als dat nodig is. Het gebit moet een beetje een natuurlijk witte kleur hebben maar een kleine beetje gele tint of gloed is ook niet erg. De adem van je hond kan misschien een beetje vies reuken maar het moet niet zo erg zijn dat je bij wijze van spreken weg wil lopen. Want dan is het echt niet goed. Het tandvlees moet er gezond uitzien en goed van kleur zijn.

Problemen die zich voor kunnen doen met de tanden bij honden

  • Je huishond kan problemen krijgen met het gebit zoals pijnlijk bloedend en opgezwollen tandvlees.
  • Overvloedige speekselvorming,kwijlen
  • Het ontbreken van een tand of een losse tand
  • Tandplak die zich langzaam aan vermeerderd waardoor er wat bruine afzetting op het gebit kan ontstaan
  • Plaque kan in tandsteen veranderen en daardoor op den duur problemen gaan geven aan het gebit en het tandvlees
  • Halitose hele slechte stinkende adem

Daarnaast kunnen bacteriƫn zich gemakkelijk verspreiden en zo heel wat schade in de mond aan richten. Maar daarnaast moet je ook niet vergeten dat dit alles ook invloed kan hebben op verder mogelijk ziektes en aandoeningen waarbij het hart of andere zeer belangrijke organen een rol in kunnen meespelen. Door goed te blijven kijken en het gebit te controleren kun je een hoop ellende voorkomen. Dat is beter voor de gezondheid van je geliefde viervoeter en daarnaast bespaar je op de dierenartskosten.

Wat kun je precies zelf doen om het gebit van je hond een goede verzorging te geven ?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het gebit van je huisvriend in goede conditie te houden. Dat is als eerste regelmatige controle bij de dierenarts. Erg belangrijk want als het nodig is en er is iets met het gebit dan kunnen ze bij de dierenkliniek gelijk verder gaan met behandelen. Om een voorbeeld te geven. Je komt met je hond op het spreekuur en na controle blijkt dat je huishond nogal last heeft van tandsteen. Als je dat wil kan dierenarts dezelfde dag nog beginnen met het verwijderen van de tandsteen.

Daarnaast kun je ook beginnen met het poetsen van de tand bij je geliefde viervoeter. Dit doe je uiteraard met speciale tandpasta die geschikt is voor honden. De tandpasta die jezelf iedere dag gebruikt is niet geschikt voor je huisvriend. Het dier zou er ziek van kunnen worden. Het tanden poetsen bij een hond gaat misschien niet heel gemakkelijk in het begin. Maar oefening baart kunst. Toch is het met tandenpoetsen eigenlijk hetzelfde als met in de mond kijken. Ga hier op jonge leeftijd( als je lieve hond nog een schattige puppy is) mee aan de slag. Je hondje went er zo vanzelf een beetje aan en dan gaat het waarschijnlijk later ook een stuk gemakkelijker.

Geef je hondje een lekkere traktatie zoals een kauwstaafje

Een hele leuke manier om het gebit van je huisvriend gezond te houden is om het dier regelmatig een lekker traktatie te geven in de vorm van een kauwstaafje. Doordat je hond lekker gaat kauwen en knagen op het staafje verminderd je de kans op de opbouw van tandsteen. Je hond reinigt als het ware op deze manier zelf zijn gebit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *