Kan een goede uiterlijke verzorging van mijn hond de gezondheid verbeteren?

Een goede uiterlijke verzorging om de gezondheid van de hond te verbeteren.

Iedere hondenbezitter wil natuurlijk dat zijn huisdier gezond is en blijft. Nu kun je daar niet altijd alles aan doen, maar je kunt wel bijdragen in de gezondheid. Het kan een kwestie van geluk zijn, maar toch heb je als eigenaar veel invloed op zijn of haar gezondheid. Wanneer je zorgt voor een goede huisvesting en uiterlijke verzorging kunnen allerlei vervelende aandoeningen voorkomen worden. De uiterlijke verzorging moet in orde zijn. Hoe kun je zien dat je hond gezond of juist ziek is?

De huid en de vacht

De vacht is vaak een moeilijk punt. Verschillende honden hebben ook een verschillende vacht. Er zijn er met een strak aaneengesloten vacht, maar ook met glanzende haren en ruwe haren. Er zijn er zelfs die helemaal geen haar hebben. Wanneer echter de vacht kale plekken vertoont of de huid wondjes bevat, schilfers, rode plekken en korstjes dan zijn er problemen. Daarvoor moet je dan om raad vragen bij een dierenarts. Hij zal je daarbij kunnen helpen.

De ogen

Net zoals bij de mens kunnen we veel uit de ogen halen. De ogen kunnen lusteloos staan. Dat zie je van je eigen huisdier als je hem al langer hebt en hem altijd in de gaten houdt. Ook kunnen de ogen slaapkorreltjes in de ooghoeken hebben. Dat is normaal, maar het mag geen gele of groene pus zijn. Indien hij of zij last heeft van verstopte traanbuizen moet je er goed op letten dat er geen ontstekingen ontstaan. Dit kan in het oog zijn, maar ook onder het oog dat steeds nat wordt van het traanvocht. Het oogwit moet mooi wit zijn. Indien dat rood is, kan dat duiden op een ontsteking.

Oren

De oren van de hond moeten aan de binnenzijde altijd mooi schoon zijn. Vooral bij honden met lange oren moeten deze regelmatig gecontroleerd worden, omdat deze snel kunnen ontsteken. Ook kunnen er mijten in het oor komen. Wanneer hij of zij vaak aan het oor krabt, is het belangrijk dat een dierenarts hiernaar kijkt. Ga niet zomaar met druppels aan de slag terwijl je niet zeker weet wat je huisdier heeft.

Gebit

Het gebit moet er schoon uitzien en ook goed op elkaar aansluiten. Er mag niet te veel tandplak op komen te zitten. Indien er veel tandplak op zit, er rood tandvlees is of een slechte adem, raadpleeg dan de dierenarts.

Ontlasting

De ontlasting behoort stevig te zijn. Wanneer de ontlasting dun is of een vreemde kleur heeft, kan dat duiden op een ziekte. Daarbij zal de dierenarts het dier moeten onderzoeken. Indien er bloed in de ontlasting zit kan dat duiden op een darmprobleem.

Lichaamstemperatuur

De normale lichaamstemperatuur van uw huisdier zal tussen de 38 en 39 graden Celsius liggen. Kleinere honden hebben vaak een wat hogere temperatuur de grotere. Dikke hebben vaak een wat lagere dan slanke. Ook het tijdstip van de dag kan van invloed zijn.

Eetlust

De een eet langzaam en de ander schrokt zijn eten naar binnen. Verandert er echter iets in de manier van eten dan moet je alert zijn. Indien de hond slecht blijft eten ga dan naar de dierenarts.
Door hem/haar de juiste uiterlijke verzorging te geven zal de gezondheid verbeteren. Let dus op de gehele gesteldheid van je huisdier.
 Naar boven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *