Veel honden hijgen gemakkelijk. Het is snel en oppervlakkig ademhalen door uw huisdier. Het is geen teken van benauwdheid wat veel mensen denken, maar ze doen dat vaak om af te koelen. Honden kunnen niet zweten als ze het bijvoorbeeld warm hebben. Wij kunnen een kledingstuk uittrekken wanneer we het warm krijgen, maar de uw huisdier kan dat niet. Het snel ademen doen ze dus normaal gesproken om af te koelen. Het heeft dus vaak niets te maken met benauwdheid.
In Nederland zijn ongeveer 35% van alle honden te zwaar. Ze moeten dus meer gewicht meedragen en door de vetlaag, die goed isolerend werkt, krijgen ze het sneller warm. Daardoor gaan ze dus sneller admenhalen waarbij de tong naar buiten komt en ze warmte verliezen. Vooral als ze obesitas hebben gaan ze sneller en vaker ademhalen. Wanneer de hond gaat afvallen zal dat verholpen kunnen worden. Daarom moeten ze meer gaan bewegen en minder eten.
Uw huisdier zal ook sneller ademhalen wanneer hij/zij onrustig of zenuwachtig is. Als jezelf zenuwachtig bent, voelt hij dat aan en zal ook zenuwachtig worden en dus extra sneller gaan ademhalen.
Hij/zij kan ook pijn hebben en daardoor gaan hijgen. Indien hij goed eet, slaapt, rent en normaal drinkt, is het dier gezond. Indien je twijfelt, moet je altijd een dierenarts inschakelen.
Hondenrassen halen ongeveer 100 keer per minuut adem. Normaal zal een gezonde hond 10 tot 30 keer per minuut ademhalen.
Oorzaken van hijgen of zwaar ademen
Wanneer de hond problemen heeft met de zuurstofvoorziening kan hij sneller gaan ademhalen of zwaar ademen. Door de bek, luchtpijp, bronchiƫn en longblaasjes zal de zuurstof worden ingeademd en opgenomen worden door het bloed. Zo zal het zijn als hij gezond is. Wanneer hij echter niet helemaal in orde is kunnen er problemen ontstaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Er kunnen problemen in de bek, luchtpijp en keel zijn doordat er een gezwel in de keel zit of hij een afgeplatte luchtpijp heeft, wat vaak bij kleinere hondenrassen voorkomt die al behoorlijk op leeftijd zijn. Er kan natuurlijk ook een voorwerp vastzitten in de keelholte waardoor hij sneller gaat ademhalen of zwaar ademen. Controle door een dierenarts is hierbij op zijn plaats.
Ook kan uw huisdier bronchitis of een longontsteking hebben en daardoor sneller gaat ademhalen. Bij eventuele hartproblemen kan er ook vocht in de longblaasjes komen wat ook weer voor benauwdheid kan zorgen.
Er kan vocht in de borstholte zijn gekomen. Dat zou kunnen plaatsvinden bij een eventuele aanrijding.
Wanneer er hartproblemen zijn kan het bloed vaak moeilijker worden rondgepompt. Hierdoor kan dus ook weer benauwdheid ontstaan.
Stress kan een oorzaak zijn van zwaar en snel ademen.
Een zware inspanning kan van invloed zijn op het ademhalen. Indien je een lange wandeling gaat maken bij warm weer kan hij moeilijk afkoelen en zal hij steeds sneller gaan ademen. Dat doet hij automatisch om af te kunnen koelen. Daarom is het raadzaam om bij echt warm weer geen lange wandelingen te maken. Hij kan dan oververhit raken en dat moet zeker voorkomen worden.
Pijn is vaak een belangrijke aanwijsbare mogelijkheid waarom hij zo snel gaat ademhalen. Huisdieren met artrose hebben daar vaak last van.
Overgewicht is voor de mens ook niet goed. Door het overgewicht kan een huisdier de lichaamswarmte slecht kwijt. Hij zal het dus sneller warm krijgen. Om enigszins af te koelen zal hij steeds sneller gaan ademhalen.
Oververhitting komt vooral voor bij kortsnuitige hondenrassen. Dat zie je vooral op warme zomerdagen. De kortsnuitige hondenrassen zijn zeer gevoelig voor oververhitting bij warm weer. Maak dan geen lange wandelingen. De normale temperatuur van uw huisdier bedraagt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Zorg ervoor dat hij voldoende in de schaduw kan liggen en dat hij voldoende water heeft om te drinken. Van een lekker bad in de tuin om af te koelen zal hij dankbaar gebruik maken.
Ga als het warm is, bijvoorbeeld 30 graden Celsius, niet fietsen met de uw huisdier naast de fiets. Omdat bij warm weer ook de ondergrond warm is, zal hij nog sneller oververhit raken.
U moet uw huisdier ook nooit bij warm weer in de auto achterlaten. Uw huisdier kan in de auto die in de zon staat binnen enkele minuten oververhit raken. Laat uw huisdier thuis bij warm weer en zeker niet in de auto achter. Omstanders die het zien zullen de politie waarschuwen en uw huisdier uit de auto halen.
Wanneer je denkt dat je huisdier oververhit is geraakt, neem dan contact op met je dierenarts. Bij oververhitting heeft je huisdier zijn bek wijd open en zal extreem snel ademhalen. Ook kunnen ze gaan kwijlen en de tong paars of donkerrood worden.