Hoe kan je de vacht van je hond het best wassen?

De vacht van je hond kan je een wasbeurt geven. Dit kun je doen omdat er bijvoorbeeld parasieten in de vacht zitten of omdat de haren gewoon heel vies zijn en je huisvriend niet zo fris ruikt. Wil je je lieve huishond naar een trimsalon brengen? Ook dan is het verstandig om de hondenvacht nog even goed met water en shampoo te reinigen. Dit zorgt ervoor dat de vacht goed schoon is en op die manier kunnen de haren mooier in model worden gemaakt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de wasbeurt door de trimsalon te laten uitvoeren.

Hoe vaak mag de vacht van honden gewassen worden?

Je moet het reinigen van de hondenharen niet te vaak doen. Over het algemeen genomen niet vaker dan een keer in de twee weken. Door een wasbeurt kunnen goed haren beschadigen. Nu worden deze haren natuurlijk wel een bepaald aantal keer weer gewoon vervangen. Maar op een gegeven moment zijn die haren niet zo heel goed van kwaliteit meer. Dan heb je kans dat de hele vacht wat doffer wordt en in het ergste geval kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Dat moet je natuurlijk altijd zien te voorkomen. Mocht je huishond in de rui zijn dan is een wassen juist heel goed. Door het was proces worden alle losse of dode haren gemakkelijk verwijderd. Ze worden dan weggespoeld.

Hoe kan je de vacht van je hondenvriend het beste wassen?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voordat je daadwerkelijk kunt beginnen aan het schoonmaken en reinigen van de hondenvacht met water en shampoo. Het vergt even wat voorbereiding. Als eerste ( en misschien wel het belangrijkste onderdeel ) de shampoo. Je moet speciale shampoo aanschaffen die geschikt is voor honden. Gebruik nooit je eigen shampoo voor je lieve huisdier. Deze heeft een verkeerd PH waarde of anders gezegd de shampoo is veel te zuur voor een hond. Met goede hondenshampoo zorg je ervoor dat de talg laag niet wordt weggewassen en dat de huid niet uitdroogt. De hondenshampoo zorgt voor goede bescherming van de talg laag en de huid. Weet je niet goed welke shampoo je het beste kunt gebruiken voor je lieve hondje? Overleg het eens met je eigen dierenarts of vraag het bij een dierenspeciaalzaak.

Was je hondenvriend met lekker warm water

De volgende stap bij het reinigen van de vacht met shampoo en water is de temperatuur van het water. Het mag absoluut niet te koud zijn. Zorg ervoor dat het water een aangename temperatuur heeft zo ongeveer rond de vijfentwintig graden. Het is van belang dat je huishond goed warm blijft tijdens het hele was ritueel. Wil je tijdens de wasbeurt de shampoo wat langer in laten trekken omdat de vacht erg vies is? Dat kan wel maar dan zal je toch regelmatig wat warm water over je hondje heen moeten sproeien of spoelen om het dier lekker warm te houden. Je zou er in dit geval ook voor kunnen kiezen om na de eerste wasbeurt weer gelijk opnieuw te beginnen met het reinigen van de vacht met shampoo en water. In plaats van de shampoo eerst in te laten trekken.

Spoel alle shampooresten goed uit de vacht

Ben je klaar met de wasbeurt van je huisvriend? Spoel dan de vacht nog even goed na met water. Er mogen eigenlijk geen shampooresten achterblijven in de haren of vacht. De resten van shampoo die niet goed uitgespoeld worden kunnen bij je huisdier huidirritaties veroorzaken. Aan het einde van de wasbeurt spoel je de vacht gewoon nog een keer extra goed uit met voldoende water.

Na de wasbeurt moet je honden goed droogmaken

Nadat je hondenvriend gewassen is moet hij of zij ook weer opdrogen. Om te voorkomen dat de hond zich droog gaat schudden pak je het dier even bij de halsband of voorzichtig bij zijn of haar nekvel. Vervolgens wrijf je de vacht met een paar handdoeken wat droger. Gebruik daarvoor handdoeken die goed vocht opnemen bij voorkeur een badlaken of baddoek die zonder wasverzachter is gewassen. Die nemen net iets meer vocht op Daarna kan je een föhn gebruiken om de vacht nog droger te maken. Dit doe je door te föhnen met de richting van de haren mee. Op die manier droogt de vacht mooi op. Kijk wel uit als je gaat föhnen. Een föhn veroorzaakt nogal wat hitte en kom daarom niet te dicht bij de huid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *